Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Sogn søndag 02.02.2020

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå leområde der det samlar seg fersk fokksnø, td. bak ryggar, i søkk og renneformasjonar. Lettast å løyse ut skred der fokksnølaget er tynt eller mjukt.

Skredfarevurdering

Kraftig vind i fjellet, fra vest og nordvest, vil transportere snø og danne ferske flak i øst og sørøstvendte heng. Det vil være lett å løse ut store skred i områder hvor det er dannet ferske flak. Der det er lite snøtransport vil snøen gradvis stabilisere seg.

Vær oppmerksom på at det kan ha utviklet seg et svakt lag av kantkorn over og under skarelag høyt i snødekket, og her kan skred løses ut svært lett. Dette er vanskelig å gjenkjenne. Drønn i snøen er et sikkert varseltegn.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 1. februar 2020

Opp til ca. 1000 moh. er det gamle snødekket preget av mildvær. Også høyere oppe finnes det flere skarelag i snødekket fra mildværsperioder. Nysnø og vind fra siste uke har flere steder lagt opp fokksnø med varierende fasthet i de fleste himmelretninger. Kaldt klart vær tirsdag til torsdag denne uken har tørket ut fokksnøen og begynt oppbyggende omvandling i øvre del av snødekket. Tiltakende vind og nedbør utover dagen fredag og lørdag har dannet ferske fokksnøflak i nordøst og østvendte heng.


Begynnende kantkorn har blitt observert i øvre del av snødekket i Lærdal og i Sogndalsdalen ved skoggrensen på tirsdag og i toppen av snødekket på 800 moh i Jostedalen på torsdag. Kantkorn finnes også dypere i snødekket i høyfjellet over ca 1400 moh., særlig der snødekket er tynt.


Lite personutløst vått flakskred på Svartholten på 800 moh. fredag. En person delvis begravd.
Noen middels store våte løssnøskred ble observert i Sogndalsdalen på lørdagen.


Fredag ble det rapportert kraftig vind til fjells, stor vindtransport og oppsamling av ferske flak i leområder. På torsdagen ble det observert temperaturgradient på 4,5 grader/10 cm på Tyin. Dette gir gode forhold for kantkorndannelse i overflaten.
Mange og kraftige drønn med stor utbredelse ble observert i Jostedalen lørdag.

Fjellvær

Lørdag 1. februar 2020

15 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra sørvest, endring til frisk bris fra vest om kvelden. -8 °C til 0 °C på 1400 moh. Skyet.

Søndag 2. februar 2020

2-5 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra nordvest. -10 °C til -6 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS